СТИПЕНДИИ 2015/2016

С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

УВАЖАЕМИ СТУДЕНТИ,

Молби за получаване на стипендии за зимен семестър на учебната 2015/2016 г. ще се подават от  26.10.2015 г. до  20.11.2015 г. в  стая № 115а.

При условията и по реда на ПМС № 90 стипендии се отпускат на учащите се в редовна форма на обучение, както следва:

1. Студенти – български граждани, приети във висши училища в страната, с изключение на студентите, приети в платена форма на обучение.

2. Студенти – чужденци, приети за обучение във ВУ по междуправителствени спогодби за образователен обмен или по актове на Министерския съвет, когато отпускането на стипендии е изрично предвидено в тях.

3. Студенти – чужденци, които постоянно пребивават в Република България, приети за обучение във ВУ по реда за българските граждани.

След обявения краен срок за прием на молби (20.11.2015г.), няма да се прави изключение за никого!!!

4.   СТУДЕНТИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА СТИПЕНДИЯ, КОГАТО:

  • са се преместили от една специалност в друга или от един ВУЗ в друг, нямат право на стипендия за учебните години /семестри/, които повтарят поради преместването, ако през съответните години /семестри/ са получавали стипендия.
  • са записали семестър с неположени изпити от минал семестър.
  • прекъсват или повтарят учебна година или семестър, СИЗКЛЮЧЕНИЕ НА:
  • повтарящите поради болест;
  • студентките майки, повтарящи поради  бременност, раждане и отглеждане на дете;
  • повтарящите след прекъсване със заверени семестри и положени изпити поради  промяна в учебните планове и програми;
  • студентите чужденци нямат право на стипендия, когато средният успех от  преходния семестър (за първокурсници) или предходните два семестъра (за студентите от  горните курсове)е по-нисък отдобър 4.00.
  • чуждестранните студенти не получават стипендия за времето,през което отсъстват  от учебни занятия по причини, непредвидени в правилника на висшетоучилище.

5.   Стипендиите се отпускат поотделно за всеки учебен семестър и се изплащат за 5 месеца за всеки месец поотделно.

6.   Стипендиите на студенти в неравностойно положение се отпускат на студенти до 26 годишна възраст:

- несемейни студенти с двама починали родители, несемейни студенти с един починал родител и друг родител с трайни увреждания над 50%, несемейни студенти с трайни увреждания над 50%, студенти с двама родители с трайни увреждания над 50%, студенти с един родител, който е с трайни увреждания над 60 %, студентите, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа.

Изключението от правилото за възрастта се отнася за студентите-майки с деца до 6 годишна възраст или студентите-бащи с деца до 6 годишна възраст.  

7. Стипендиите на чуждестранните студенти, на студентките с деца до 6 годишна възраст или студентите-бащи с деца до 6 годишна възраст(когато майката не е студентка, починала е или родителските права са предоставени на бащата) се отпускат от началото на учебната година или от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването им, и се изплащат за 12 месеца за всеки месец поотделно.

8. Студентките майки запазват правото си за получаване на стипендия до края на учебния семестър, в който детето навършва 6-годишна възраст.

9. Студентите в последния семестър на обучение получават стипендия до края на месеца, в който приключва първата сесия за държавен изпит съгласно учебния план.

10. Студентките с деца до 6-годишна възраст, които не са се дипломирали на първата сесия, получават стипендия до края на месеца, в който приключва втората сесия за държавен изпит (защита на дипломна работа) съгласно учебния план.

11. Студентите, които се дипломират преди срока предвиден в учебния план, получават стипендия за времето до първата сесия за държавен изпит, но не повече от три месечни стипендии.

12. Начислени, но неполучени стипендии, награди и помощи могат да се изплатят до 3 месеца считано от края на месеца, за който се полагат.

13Месечният доход на член от семейството на студента за периода 01.04.2015 г. – 01.10.2015 г. не трябва да  надвишава сумата от 380.00 (триста и осемдесет) лв.

14.        Членове на семейството на студента са:съпругът (съпругата) и децата, ако е семеен, а ако не е семеен – бащата, майката, непълнолетните братя и сестри или пълнолетните, ако са учащи в редовна форма на обучение или нетрудоспособни. В случаите на повторен брак на майката или на бащата за член на семейството се счита новият съпруг (съпруга).

15. В сумата на доходите на отделните членове на семейството севключватвсички получени от студента и другите членове на семейството за предходните 6 месеца доходи от: брутни заплати, включително обезщетения за временна нетрудоспособност, без командировъчните пари на работещите в страната и допълнителните плащания по чл.19, ал. 2, т.4 от Закона за облагане доходите на физическите лица; пенсии, без добавките за чужда помощ на хората с трайни увреждания; обезщетения за безработица и социални помощи; месечни добавки и месечни помощи за деца; наеми; присъдени издръжки; хонорари; стипендии, без получаваните от декларатора и членове на неговото семейство по силата на постановлението и ученическите стипендии; търговия; продажба на селскостопанска продукция; занятие; свободни професии; дивиденти от акции и други доходи.

Декларираните брутни доходи се удостоверяват със съответните служебно издадени документи.

* Забележка:Не се признава нулев доход при представяне на документи за социална стипендия като общ показател за дохода на цялото семейство.

 

УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ:

1. За стипендия /на студенти в неравностойно положение/

Стипендиите на студенти в неравностойно положение се отпускат на студенти в редовна форма на обучение до 26 годишна възраст, с изключение на студентите-майки с деца до 6 годишна възраст и студентите-бащи с деца до 6 годишна възраст.

2. За социална стипендия /за ниски доходи/

Право на социална стипендия имат всички студенти в редовна форма на обучение с ниски доходи и минимален среден успех от предходните семестри (предходния семестър – за първи курс), не по-нисък от мн. добър 4.75.

Социалната стипендия се отпуска с предимство на несемейни студенти с починал родител; несемейни студенти с един родител с трайни увреждания под 60%.

3.  За стипендия за отличен успех

Право на стипендия по успех имат всички студенти, които са в редовна форма на обучение, по държавна поръчка и имат минимален среден успех от предходните семестри (предходния семестър – за първи курс), не по-нисък от отличен 5.50.

Важно:Студентите, които кандидатстват за стипендия за отличен успех не трябва да представят документи за месечни доходи.

4. За стипендия за значими постижения в научноизследователска, спортна и художествено-творческа дейност

Право на стипендия за значими постижения в научноизследователската, спортната и художествено-творческата дейност имат всички студенти, които са в редовна форма на обучение, по държавна поръчка и имат минимален среденуспех отпредходния семестър, не по-нисък от мн. добър 5.00.

Постижението трябва да е постигнато през изминалия семестър, на база на който се кандидатства, или в момента да е в процес на разработка.

Класирането се извършва по низходящ ред на бала до изчерпване на отпуснатите бройки за стипендия.

Стипендиите се отпускат от началото на втория и следващите семестри и се изплащат в продължение на 5 месеца. 

Важно: В рамките на един семестър студент може да получава само една стипендия за постижение в научноизследователска, спортна или художествено-творческа дейност.

5.   Стипендии на чуждестранни студенти

Тези стипендии се отпускат на чуждестранни студенти, приети в редовна форма на обучение по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен или по актове на Министерския съвет.

-             Студентите, приети по междуправителствени спогодби, получават стипендия без оглед на успеха от началото на учебната година в продължение на 12 месеца.

-             Чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет (от втори и по-горен курс), получават стипендия в продължение на 12 месеца от началото на учебната година, при условие, че успехът им от предходните два семестъра е не по-нисък от добър 4.00.

-             Чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет  и записани в първи курс, получават стипендия без оглед на успеха само за първия семестър. 

ЗАБЕЛЕЖКА:

Подаването на Заявление-декларация по образец за всички видове държавна стипендия по ПМС 90 е задължително за всеки отделен семестър!!!

Студентите могат да подадат документи само за един вид държавна стипендия по ПМС 90 от по-долу изброените:

1.    Стипендия /на студенти в неравностойно положение/

2.     Социална стипендия /за ниски доходи/

3.     Стипендия за отличен успех

4.     Стипендия на чуждестранни студенти

Изключение от правилото е Стипендията за значими постижения в научноизследователска, спортна и художествено-творческа дейност, която се отпуска независимо от останалите четири вида държавни стипендиите по ПМС 90.

ДОКУМЕНТИ:

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за отличен успех

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за за студентисъс значими постижения в научноизследователска, спортнаи художествено-творческа дейност

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за студенти в неравностойно положение и за майки и бащи с деца до 6 год. възраст

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за студенти студенти с ниски доходи

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ за за чуждестранни студенти

СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за научни, изследователски или практически разработки или художествено-творчески дейности

 

 

НОВИНИ


нагоре