Конкурс за есе по повод честванията на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български

Университетът по библиотекознание и информационни технологии обявява конкурс за есе по повод честванията на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български със заглавие „И рече Самуил Български…“

Организационният комитет на настоящия конкурс очаква студенти от УниБИТ да подготвят есе с упоменатото заглавие, отдавайки почит на забележителната историческа фигура на един от най-драматичните български владетели – цар Самуил (991/997-1014).

Съдържателни изисквания към есето:

Текстът трябва да показва отлично познаване на ранносредновековната българска история, на обстоятелствата, свързани с управлението на цар Самуил и с падането на българските земи под византийска власт през 1018 г. Есето може да се базира на въображаем диалог с владетеля със съвременния българин, като се потърси оценка на българските събития от 1014 г. върху по-нататъшната съдба на нацията. Препоръчително е да бъдат очертани устойчивите линии на българския политически и културен вървеж през последните 1000 години. Необходимо е да се потърсят   поуките от Самуиловите победи и поражения, пречупени през ценностните ориентири на ХХІ в.

Формални изисквания към есето:

1. Да бъде специално създадено за конкурса.

2. Да бъде авторско.

3. Текстът да не надвишава 4500 знака (до 2.5 стр.), TNR 12, Spacing 1,5, A4. Да е систематичен и добре структуриран. Оформлението и езиковата култура също ще се отчитат в хода на оценителната процедура.

4. Подписани с три имена, специалността и факултетния номер, есетата да се изпращат до 17 ч. на 26 септември 2014 г. в doc или docx формат на електронен адрес: konkurs_ese_tsar_samuil@abv.bg

Резултатите ще бъдат обявени при откриването на академичната година на 1 октомври 2014 г.

Есетата, класирани на първите три места, ще бъдат наградени със специалната награда на Ректора и ще бъдат публикувани на страницата на УниБИТ.

На всички студенти, които са участвали в конкурса и есетата им са получили положителна оценка от журито, ще получат сертификати за успешна извънаудиторна активност. Сертификатите ще са валидни при кандидатстване за стипендии, за участие в научни програми и за други стимули, свързани с образователния процес.

НОВИНИ


нагоре