Молби за получаване на стипендии за летен семестър на учебната 2014/2015 г.

Молби за получаване на стипендии за летен семестър на учебната 2014/2015 г. ще се подават от  16.03.2015 г. до  17.04.2015 г. в  стая № 108.

Важни документи

Условия и ред за предоставяне на стипендии по ПМС № 90

При условията и по реда на ПМС № 90 стипендии се отпускат на учащите се в редовна форма на обучение, както следва:

1. Студенти – български граждани, приети във висши училища в страната, с изключение на студентите, приети в платена форма на обучение.

2. Студенти – чужденци, приети за обучение във ВУ по междуправителствени спогодби за образователен обмен или по актове на Министерския съвет, когато отпускането на стипендии е изрично предвидено в тях.

3. Студенти – чужденци, които постоянно пребивават в Република България, приети за обучение във ВУ по реда за българските граждани.

4. Студентите нямат право на стипендия, когато:
- са се преместили от една специалност в друга или от един ВУЗ в друг, нямат право на стипендия за учебните години /семестри/, които повтарят поради преместването, ако през съответните години /семестри/ са получавали стипендия.
- са записали семестър с неположени изпити от минал семестър.
- прекъсват или повтарят учебна година или семестър, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА:          
- повтарящите поради болест;
- студентките майки, повтарящи поради бременност, раждане и отглеждане на дете;
- повтарящите след прекъсване със заверени  семестри и положени изпити поради промяна в учебните планове и програми;
- студентите чужденци нямат право на стипендия, когато средният успех от  преходния семестър (за първокурсници) или предходните два семестъра (за студентите от горните курсове) е по-нисък от добър 4.00.
- чуждестранните студенти не получават  стипендия за времето, през което отсъстват от учебни занятия по причини, непредвидени в правилника на висшето училище.  
5. Стипендиите се отпускат поотделно за всеки учебен семестър и се изплащат за 5 месеца за всеки месец поотделно.
6. Стипендиите на студенти в неравностойно положение се отпускат на студенти до 26 годишна възраст:
- несемейни студенти с двама починали родители, несемейни студенти с един починал родител и друг родител с трайни увреждания над 50%, несемейни студенти с трайни увреждания над 50%, студенти с двама родители с трайни увреждания над 50%, студенти с един родител, който е с трайни увреждания над 60 %, студентите, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа.
Изключението от правилото за възрастта се отнася за студентите-майки с деца до 6 годишна възраст и студентите-бащи с деца до 6 годишна възраст.  

7. Стипендиите на чуждестранните студенти, на студентките с деца до 6 годишна възраст или студентите-бащи с деца до 6 годишна възраст (когато майката не е студентка, починала е или родителските права са предоставени на бащата) се отпускат от началото на учебната година или от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването им, и се изплащат за 12 месеца за всеки месец поотделно.

8. Студентките майки запазват правото си за получаване на стипендия до края на учебния семестър, в който детето навършва 6-годишна възраст.

9. Студентите в последния семестър на обучение получават стипендия до края на месеца, в който приключва първата сесия за държавен изпит съгласно учебния план.

10. Студентките с деца до 6-годишна възраст, които не са се дипломирали на първата сесия, получават стипендия до края на месеца, в който приключва втората сесия за държавен изпит (защита на дипломна работа) съгласно учебния план.

11. Студентите, които се дипломират преди срока предвиден в учебния план, получават стипендия за времето до първата сесия за държавен изпит, но не повече от 3 месечни стипендии.

12. Начислени, но неполучени стипендии, награди и помощи могат да се изплатят до 3 месеца считано от края на месеца, за който се полагат.

13.   Месечният доход на член от семейството на студента за периода 01.10.2015 г. – 01.04.2015 г. не трябва да  надвишава сумата от 360.00 (триста и четиридесет) лв.

14. Членове на семейството на студента са: съпругът (съпругата) и децата, ако е семеен, а ако не е семеен – бащата, майката, непълнолетните братя и сестри или пълнолетните, ако са учащи в редовна форма на обучение или нетрудоспособни. В случаите на повторен брак на майката или на бащата за член на семейството се счита новият съпруг (съпруга).

15. В сумата на доходите на отделните членове на семейството се включват всички получени от студента и другите членове на семейството за предходните 6 месеца доходи от: брутни заплати, включително обезщетения за временна нетрудоспособност, без командировъчните пари на работещите в страната и допълнителните плащания по чл.19, ал. 2, т.4 от Закона за облагане доходите на физическите лица; пенсии, без добавките за чужда помощ на хората с трайни увреждания; обезщетения за безработица и социални помощи; месечни добавки и месечни помощи за деца; наеми; присъдени издръжки; хонорари; стипендии, без получаваните от декларатора и членове на неговото семейство по силата на постановлението и ученическите стипендии; търговия; продажба на селскостопанска продукция; занятие; свободни професии; дивиденти от акции и други доходи.

Декларираните брутни доходи се удостоверяват със съответните служебно издадени документи.

* Забележка: Не се признава нулев доход при представяне на документи за социална стипендия като общ показател за дохода на цялото семейство.

УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ

1. За стипендия /на студенти в неравностойно положение/
Стипендиите на студенти в неравностойно положение се отпускат на студенти в редовна форма на обучение до 26 годишна възраст, с изключение на студентите-майки с деца до 6 годишна възраст и студентите-бащи с деца до 6 годишна възраст.
2. За социална стипендия /за ниски доходи/
Право на социална стипендия имат всички студенти в редовна форма на обучение с ниски доходи и минимален среден успех от предходните семестри (предходния семестър – за първи курс), не по-нисък от мн. добър 4.75.
Социалната стипендия се отпуска с предимство на несемейни студенти с починал родител; несемейни студенти с един родител с трайни увреждания под 60%.

3. За стипендия за отличен успех
Право на стипендия по успех имат всички студенти, които са в редовна форма на обучение, по държавна поръчка и имат минимален среден успех от предходните семестри (предходния семестър – за първи курс), не по-нисък от отличен 5.50.

Важно: Студентите, които кандидатстват за стипендия за отличен успех не трябва да представят документи за месечни доходи.

4. За стипендия за значими постижения в научноизследователска, спортна и художествено-творческа дейност
Право на стипендия за значими постижения в научноизследователската, спортната и художествено-творческата дейност имат всички студенти, които са в редовна форма на обучение, по държавна поръчка и имат минимален среден успех от предходния семестър, не по-нисък от мн. добър 5.00 .
Постижението трябва да е постигнато през изминалия семестър, на база на който се кандидатства, или в момента да е в процес на разработка.
Класирането се извършва по низходящ ред на бала до изчерпване на отпуснатите бройки за стипендия.
Стипендиите се отпускат от началото на втория и следващите семестри и се изплащат в продължение на 5 месеца. 
Важно: В рамките на един семестър студент може да получава само една стипендия за постижение в научноизследователска, спортна или художествено-творческа дейност.

5. Стипендии на чуждестранни студенти
Тези стипендии се отпускат на чуждестранни студенти, приети в редовна форма на обучение по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен или по актове на Министерския съвет.
- Студентите, приети по междуправителствени спогодби, получават стипендия без оглед на успеха от началото на учебната година в продължение на 12 месеца.
- Чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет (от втори и по-горен курс), получават стипендия в продължение на 12 месеца от началото на учебната година, при условие, че успехът им от предходните два семестъра е не по-нисък от добър 4.00.
- Чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет  и записани в първи курс, получават стипендия без оглед на успеха само за първия семестър. 

ЗАБЕЛЕЖКА:

Подаването на Заявление-декларация по образец за всички видове държавна стипендия по ПМС 90 е задължително за всеки отделен семестър!!!

Студентите могат да подадат документи само за един вид държавна стипендия по ПМС 90 от по-долу изброените:
1. Стипендия /на студенти в неравностойно положение/
2. Социална стипендия /за ниски доходи/
3. Стипендия за отличен успех
4. Стипендия на чуждестранни студенти

Изключение от правилото е Стипендията за значими постижения в научноизследователска, спортна и художествено-творческа дейност, която се отпуска независимо от останалите четири вида държавни стипендиите по ПМС 90.

Студентите, които кандидатстват за стипендия за първи път и нямат дебитни карти, трябва сами да си извадят такива в банка по желание и да представят копие от картончето с IBAN и информация за банката, от която е издадена картата.

След обявения краен срок за прием на молби (17.04.2015 г.) няма да се прави изключение.

НОВИНИ


нагоре