УНИВЕРСИТЕТ ПО БИБЛИОТЕКОЗНАНИЕ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

ФАКУЛТЕТ ПО БИБЛИОТЕКОЗНАНИЕ И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

КАТЕДРА „КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО“

 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

ВТОРА НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

„ХАРМОНИЯ В РАЗЛИЧИЯТА“

(10.12.2015, София, УниБИТ)

Съвременната глобализация поставя под въпрос традиционните измерения: център - периферия, малцинство - мнозинство, овластеност - обезвластеност, традиция -иновация, и изисква нови подходи и политики,вкл. при третирането накултурното различие в най-широк аспект. Необходимо е на множествеността в културата да се гледа като на национално богатство, а различието  да бъде признато за равно, да се оценява и уважава като ценност, а не като пречка.

С още по-голяма сила това се отнася до проблемите за религията, религиозността и нейната изява, особено в контекста на събитията след 11.09. 2001 г. и случая „Шарли ебдо“ във Франция т. г. България се сочи обикновено за страна с етническа и религиозна толерантност, но това би могло да се съхрани или разруши при определени обстоятелства. Системната работа на академичните среди по отношение на изследването на посочената проблематика, разпространяването на научните резулатати и обсъждането им в по-широки обществени среди – студенти, специалисти, граждани - е абсолютно необходима предпоставка, за да се съхрани етническият и религиозният мир и за да се изгради устойчиво общество, основано на социална хармония. 

Научната конференция „Хармония в различията“, с домакин  Катедра „Културно-историческо наследство“ при ФБКН на УниБИТ и съорганизатори Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет и Национален съвет на религиозните общности в България, е второ издание на вече проведената едноименна конференция през декември 2014 г. На нея присъстваха представители на държавни институции, медии и НПО, дипломати, учени, общественици и др. заинтересовани лица; дебатът и докладите засегнаха същностни теми; бешепубликуван сборник.

Второто издание на конференцията цели:

·                    да инициира академичен дебат за религиозната ситуация в страната и за нуждата от религиозен плурализъм;

·                    да насочи общественото внимание към проблемите на културните различия в контекста на човешките права;

·                    да формира толерантни нагласи към културното различие и към «другите» (различните по раса, етническа и религиозна принадлежност, културна идентичност, полова и сексуална идентичност, хора с увреждания и др.).

За целта каним учени от висшите училища и научните институти, експерти от държавни институции и НПО, журналисти, представители на религиозните общности и др. Насърчаваме участието на докторанти и постдокторанти, както и изследвания с интердисциплинарен характер. Темите на докладите и научните съобщения не са ограничени, но биха могли да бъдат свързани със следната проблематика:

·         религиозен плурализъм;

·         религиозен диалог;

·         религиозно съжителство;

·         етническо съжителство;

·         човешки права и тяхната защита и др.

 

Научната конференция ще се проведе на 10 декември 2015 г. в чест на Международния ден на ООН за защита от дискриминацияи ще включи пленарно заседание и работа в две секции.

 

Заявки за участиесе приемат на адрес: konf_harmonia@abv.bgв срок до 10.07.2015 г. Те трябва да бъдат собем до 1800 символа и да съдържат:

-       на български и английски език: имена на участника; научна степен; академична длъжност; електронен адрес; институция, към която принадлежи; заглавие на предложения доклад (научно съобщение);

-       на български език: резюме на доклада (до 300 думи).

Заявките ще бъдат селектирани от Организационния комитет. Одобрените доклади ще бъдат издадени в сборник преди коференцията.

Не е предвидена такса за участие. Организаторите не поемат разходите за път и настаняване; те трябва да се финансират от изпращащата институция.

 

Важни срокове:

-                 изпращане на заявката – 10 юли2015;

-                 уведомяванедали заявката се приема или отхвърля -  20 юли2015;

-                 предаване на окончателния текст на доклада (съобщението) –20 септември2015.

-                 изпращане на програмата на конференцията – 20 ноември2015.

За контакти:g.nazarska@unibit.bg, 0888 537590

 

Изисквания за оформление на приетите доклади

  1. Текстовете на докладите трябва да са подготвени за печат на Word.
  2. Максималният обем е десет стандартни страници, или 18 000 знака (с интервали), като в него се включват заглавието, основния текст, резюмето на английски език, бележките и цитираната литература.
  3. Полета на всяка страница: ляво - 17 мм, дясно – 17 мм, горно - 16 мм, долно - 16 мм.
  4. Текстътда бъде оформен по следния начин:
    ЗАГЛАВИЕ - Font: Times New Roman; Size: 12; Font style: Bold; Effects: All Caps; Paragraph Alignment: Centered.

ИМЕНА НА АВТОРА (ИТЕ)- през един празен ред под заглавието, пълно собствено и фамилно име; Font: Times New Roman, Size: 12, Font style: Bold, Paragraph Alignment: Centered. . Научните степени и академичните длъжности не се посочват.

ЕЛЕКТРОНЕН АДРЕС ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ- през още един празен ред (без абревиатури), Font: Times New Roman, Size: 12; Font style: Regular, Effects: All Caps, Paragraph Alignment: Centered

ЗАГЛАВИЕ И ИМЕНА НА АВТОРА (ИТЕ) НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК- през 2 празни реда, под адресите за кореспонденция; имената през 1 празен ред под него - стиловото им оформяне съответства на българските им еквиваленти.

АНОТАЦИЯ И КЛЮЧОВИ ДУМИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИКсе оформят така: анотацията (Abstract) в обем до 5 реда през 1 празен ред - Font: Times New Roman, Size: 10, Font style: Italic, Paragraph Alignment: Justified; през 1 празен ред следват ключовите думи (Key Words) - Font: Times New Roman, Size: 10, Font style: Italic; Paragraph Alignment: Justified.

ОСНОВЕН ТЕКСТ– през 1 празен ред. Font: Times New Roman, Size: 12; Paragraph First line: 0,5 cm, Line spacing: Single, Alignment: Justified.

  1. Схеми - шрифтът в тях да не е с по-малък размер от 8 pt.
  2. Формули -  да се оформят четливо, номерата им се означават вляво от тях в малки скоби ().
  3. Бележките - представят се по избор: под линия или в края на текста с цитиране в текста.

 

НОВИНИ


нагоре