Студентски стажове в държавната администрация

Информация за програмата

Уважаеми студенти,

През 2012 г. година направихме голяма крачка в развитието на студентските стажове в държавната администрация. Както всяко начало и това беше свързано с много предизвикателства. Най-голямото от тях беше свързано с разработването на Портала за студентски стажове в държавната администрация, на който се обявяват възможностите за студентски стажове в администрацията на всички нива. Днес сме изключително горди, че можем да използваме възможностите на този интуитивен и гъвкав инструмент, който няма аналог в страните от Европейския съюз. Гордеем се, че цялата процедура от кандидатстването до класирането и окончателния избор на студентите е изцяло онлайн.

Програмата за студентски стажове в държавната администрация предоставя възможности за провеждане на пълноценни стажове за талантливи български студенти в структурите на държавната администрация на всички нива и в цялата страна. Стажантската програма е с фокус върху придобиването на практически опит, нови професионални умения и запознаване с държавната администрация.

През 2014 г. Програмата и Портала бяха институционализирани чрез приемането на съответните нормативни актове. Бяха приети изменения в Закона за администрацията (ДВ бр.27 от 2014 г.), с които се регламентира провеждането на студентски стажове в държавната администрация. С Постановление № 189 на Министерския съвет от 8 юли 2014 г. (ДВ бр.58 от 2014 г.) беше приета Наредба за студентските стажове в държавната администрация. Целта на наредбата е да гарантира провеждането на студентския стаж в държавната администрация и по този начин да осигури практическия опит, знанията и уменията, които да допълнят теоретичното обучение на студента. С наредбата се създават унифицирани правила и ефективен механизъм за провеждането стажовете, като се регламентира и ползването на Портала за студентски стажове в държавната администрация.

От създаването си през 2012 г. до момента по Програмата бяха проведени 4 кампании за летни студентски стажове и 1 кампания за дистанционни стажове за български студенти, обучаващи се в чужбина. В резултат успешно бяха завършени над 1500 пълноценни студентски стажа.

Вярваме, че стажовете могат да бъдат първите стъпки към успешна кариера за все повече студенти!

 

Програма за летни студентски стажове в държавната администрация 2015 г.

  1. Изисквания към кандидатите:

-          Да са студенти с непрекъснати студентски права, в процес на обучение във висше учебно заведение в страната или чужбина.

-          Да се обучават в професионалното направление, което е обявено за съответната стажантска позиция.

-          Да отговарят на специфичните изисквания, когато такива са обявени за стажантската позиция.

  1. Процедура по кандидатстване и подбор:

-          Регистрация в портала.

-          Кандидатстване: 31 март -  29 април 2015 г.

-          Първоначален подбор чрез онлайн тест.

-          Окончателен подбор чрез интервю.

-          Онлайн класиране и потвърждаване.

Процедурата по кандидатстване е изцяло онлайн чрез регистрация в портала. Кандидат, за който бъде установено, че поддържа повече от 1 профил в портала, автоматично ще бъде дисквалифициран от програмата, а вторият му профил изтрит. По време на лятната програма всеки студент ще може да кандидатства за не повече от 5 стажантски позиции. Кандидатстването е окончателно и няма възможност за премахване или коригиране на кандидатурите.

Първоначалният подбор включва онлайн тест на портала, който се зарежда при избора на първата стажантска позиция. Когато се зареди, тестът не може да бъде спрян или отложен. Тестът е съобразен с професионалното направление, в което се обучава студента и позицията, за която кандидатства.

Окончателният подбор на кандидатите се осъществява след интервю или друг подходящ метод за подбор.

Всяко от класиранията е публично и ще бъде обявявано на портала на посочените по-долу дати. На първото класиране могат да потвърждават онлайн само класираните на първо място. На второто класиране могат да потвърждават онлайн само класираните на второ място. Класираните на трето и следващо място не могат да потвърждават онлайн. При останали свободни стажантски позиции, координаторите от съответната административна структура ще се свържат лично и/или по имейл, за да поканят  кандидатите по реда на тяхното класиране.

  1. Стажовете:

-          Едномесечни неплатени летни стажове.

-          В периода от 1 юли до 30 септември 2015 г.

-          С подкрепа от наставник.

-          Индивидуален работен план.

Студентските стажове са с цел професионална ориентация, придобиване на нови знания и умения в реална работна среда.

Всеки стажант ще бъде подкрепян от наставник, който ще го обучава, напътства и ще му помага през целия период на стажа. Всеки стажант ще проведе своя стаж по индивидуален план, който ще разработи заедно със своя наставник.

Всеки стажант, който  успешно проведе своя стаж ще получи Удостоверение за успешно проведен стаж.

В края на своя стаж всеки стажант може да попълни формуляр за обратна връзка и да оцени както наставника си и качеството на проведения стаж, така и да направи предложения и препоръки.

Стажовете са едномесечни в периода юли - септември 2015 г., неплатени, с възможност за гъвкаво работно време при взаимно съгласие.

График на Програмата за летни студентски стажове в

държавната администрация 2015 г.

4 март (сряда) –

27 март (петък)

Попълване на стажантските позиции (обяви) в портала от координаторите от съответните административни структури.

31 март (вторник) –

29 април (сряда)

Кандидатстване на студентите.

Онлайн-кандидатстване на студентите чрез портала Необходима е регистрация и решаване на тест. Студентите, които вече имат регистрация, но са минали повече от 6 месеца от полагането на теста, ще държат нов тест. Системата автоматично ще зареди тестовете на всички кандидати. Тестът се зарежда при избора на първата стажантска позиция след натискане на бутона „Кандидатстване“ и не може да бъде спрян или отложен. Тестът е с обща продължителност 40 минути.

4 май (понеделник) –

29 май (петък)

 

Насрочване на интервюта в портала от координаторите от съответните административни структури.

Насрочване на интервюта на избраните кандидати се извършва след първоначалния подбор от координаторите. Всеки студент, на който е насрочено интервю ще получи известие на имейла от неговия профил.

Провеждане на интервюта със студенти.

Класиране на студентите в портала.

3 юни (сряда)

Публикуване на първото класиране от администратора на портала съобразно извършеното класиране от координаторите от съответните администрации.

3 юни (сряда) –

12 юни (петък)

Кандидатите, класирани на първо място потвърждават стажа си.

Кандидатите класирани на първо място трябва да потвърдят желанието си да започнат стаж. Потвърждението се извършва онлайн чрез профила на студента в портала. Кандидат, който е класиран за повече от един стаж на първо място, следва да избере и потвърди кой стаж желае да избере. Студент, който е класиран на първо място, но не е потвърдил стажа си, отпада автоматично и на негово място се класира следващия по ред кандидат.

15 юни (понеделник)

Публикуване на второто класиране от администратора на портала съобразно свободните позиции, непотвърдени от класираните на първо място студенти.

15 юни (понеделник) –

22 юни (понеделник)

 

Студентите, класирани на второ място при свободни стажантски позиции, потвърждават стажа си.

Кандидатите класирани на второ място трябва да потвърдят желанието си да започнат стаж. Потвърждението се извършва онлайн чрез профила на студента в портала. Кандидат, който е класиран за повече от един стаж на второ място, следва да избере и потвърди кой стаж желае да избере. Студент, който е класиран на второ място, но не е потвърдил стажа си, отпада автоматично и на негово място се класира следващия по ред кандидат.

23 юни (вторник)

Публикуване на окончателен списък на студентите, които са потвърдили стажа си.

Ако след приключване на първото и второто класиране са останали незаети стажантски позиции, координаторите от съответните структури се свързват с кандидатите по реда на тяхното класиране, за да потвърдят желанието си да започнат стаж.

1 юли (сряда) –

30 септември (сряда)

Провеждане на едномесечните летни стажове.

Период за провеждане на едномесечните стажове. В рамките на лятната програма всеки студент може да проведе само 1 стаж. Стажовете могат да бъдат удължени по взаимно съгласие между страните.

 

За повече информация на сайта: staj.government.bg

НОВИНИ


нагоре