Студентски стипендии – фаза 1

Важни документи: Служебна бележка

Уважаеми колеги,

На 10 май 2016 година стартира кампанията за подаване на документи за стипендии за летния семестър на учебната 2015/2016 година по проект „Студентски стипендии – фаза 1“ финансиран от Европейския структурен фонд по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Инструкцията за реализирането на проекта можете да намерите на адрес: http://eurostipendii.mon.bg/?m=4 .

Във връзка със стартиращия проект по новата оперативна програма, на 12 май 2016 г. от 12 до 15 часа в зала 207 в УниБИТ 1 екипът, работещ по проекта, ще проведе разяснителна кампания със студентите на УниБИТ, които имат желание да се запознаят с цялостния проект, да научат повече за документите и начините за кандидатстване, както и да зададат въпросите си.

Документи се подават лично от студента и ще се приемат в кабинет 13 всеки делничен ден от 10 до 14 часа в срокове от 10 май до 30 май (2 юни за генериралите онлайн формуляр, но неподали документи в УниБИТ).

При невъзможност да се подадат лично документите, студентът има право да упълномощи свой представител като това става чрез нотариално заверено пълномощно, което се представя в момента на подаване на документи и се прилага към тях.

Студентите са длъжни при подаване да имат пълен набор от документи, както и да предоставят студентската си книжка за проверка. Освен попълнен онлай формуляр, студентът трябва да декларира и успеха си чрез ксерокопия на 1-ва страница на студентската книжка и на страниците с нужните оценки. Ксерокопията на студентските книжки задължително се заверяват в Учебен отдел. При положени и изкарани изпити от предходни семестри, но ненанесени оценки в студентска книжка, студентът се задължава да ксерокопира страницата за дадения семестър и да отиде в Учебен отдел, за да му нанесат оценката на копието, за да може при подаване на документи да удостовери, че е положил всички изпити към момента.

Спрямо условията по проект „Студентки стипендии - фаза 1“, студентите ще имат право да кандидатстват както за стипендии за успех, така и за стипендия за специални постижения.

За кандидатстване за стипендия за успех имат право единствено студенти, които се обучават в някое от 32-те приоритетни професионални направления, в които се обучават студенти, в които има дефицит на кадри и които са нужни за страната като специалисти. ( Списък на приоритетни професионални направления спрямо Приложение 2 към чл. 7 от ПМС 64/25.03.2016 г. - http://eurostipendii.mon.bg/?m=43 ). За УниБИТ приоритетно направление е 4.6 Информатика и компютърни науки и единствено студентите, които в момента се обучават в ОКС „Бакалавър“ в специалности ИТ, ИТСА, КН и ИБ и ОКС „Магистър“ в специалности ИТ, ИТФИ, ИТМБ, ЕБЕУ и Software engineering, имат право да подадат документи и да участват в класиране за стипендии за успех.

За кандидатстване за стипендия за специални постижения имат студенти от всички направления, в които висшите училища в страната обучават. Всеки студент има право да участва с до 3 формуляра за стипендия за специални постижения. На основание чл. 4, ал. 2 от Инструкцията, утвърдена от МОН по Проект „Студентски стипендии – фаза 1“, УниБИТ има разработени вътрешни правила за набор от документи, които всеки студент е длъжен да има и да предостави при кандидатстване за такава стипендия. Вътрешните правила можете да намерите на адрес: http://eurostipendii.mon.bg/?m=44.

Г Р А Ф И К

за провеждане на кампания за кандидатстване за стипендии за успех и за стипендии за специални постижения за летния семестър на учебната 2015/2016 година по проект BG05M2OP001-2.003 „Студентски стипендии - фаза 1”, изпълняван по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020

 

ДЕЙНОСТ
СРОК
Начало на подаване от студентите на формуляри за кандидатстване за стипендии за успех и за стипендии за специални постижения през интернет страницата на Проекта 10 май 2016 г.
Начало на подаване от студентите на формуляри за кандидатстване и съпътстващите ги документи във висшите училища 10 май 2016 г.
Начало на потвърждаване от висшите училища на подадените от студентите формуляри 10 май 2016 г.
Въвеждане от МОН на разпределението на стипендиите в интернет страницата на Проекта по висши училища въз основа на данните за броя на студентите в редовна форма на обучение за летния семестър на учебната 2015/2016 година в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти до 17 май 2016 г.
Въвеждане от висшите училища на разпределението на стипендиите за успех по специалности от приоритетните професионални направления и на стипендиите за специални постижения по факултети/основни структурни звена до 20 май 2016 г.
Край на подаване от студентите на формуляри за кандидатстване през интернет страницата на Проекта 30 май 2016 г. (понеделник),

 

23:59 часа

Край на подаване във висшите училища на формулярите за кандидатстване (подадени през интернет страницата на Проекта до 30 май 2016 г.) и съпътстващите ги документи  2 юни 2016 г. (четвъртък), според работното време на висшето училище
Краен срок за обработка на документите от екипите по проекта във висшите училища 10 юни 2016 г.
Краен срок за потвърждаване от висшите училища на подадените от студентите формуляри 10 юни 2016 г.
Срок за подаване на възражения от студентите на място във висшите училища по повод технически пропуски и несъответствия и тяхното отстраняване в подадените и потвърдени формуляри 13-15 юни 2016 г.
Заключване на програмния продукт и невъзможност за повече корекции по формулярите от страна на висшите училища 17 юни 2016 г.
Публикуване на класирането за стипендии в интернет страницата на Проекта и по висши училища 21 юни 2016 г. (вторник)
Краен срок за подаване на IBAN номера на сметки за класираните студенти, които не са посочили такъв при кандидатстване (само чрез сайта на Проекта) 24 юни 2016 г. (петък) 23,59 часа
Срок за висшите училища за подаване в МОН на подписаните и подпечатани рамкови формуляри за изплащане на стипендиите до 30 юни 2016 г.
Проверка на рамковите формуляри и изготвяне на платежни документи до 5 юли 2016 г.
Преводи от МОН към висшите училища на средствата за стипендии за летния семестър на учебната 2015/2016 година от 6 до 8 юли 2016 г.
Преводи на стипендиите от висшите училища към сметките на студентите до 15 юли 2016 г.
Отчети за изплатените стипендии от висшите училища към МОН до 26 юли 2016 г.

 

НОВИНИ


нагоре