Д-р Мюмюн Тахир бе удостоен с престижната национална литературна награда

Преподавателят в УниБИТ  д-р Мюмюн Тахир бе удостоен с престижната Национална литературна награда на името на големия български писател, поет и драматург Георги Братанов за белетристика за 2013 г. Тя му бе връчена официално в навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и българска култура от председателя на Съюза на българските писатели г-н Христо Ганов.

Мюмюн Тахир е роден  в с. Загоричане, област Кърджали. Магистър по литература и културология. Доктор по философия. Доктор хонорис кауза на Института за научни изследвания "Вектор" - Баку, Азербайджан.  Член на СБП и на СБЖ. Автор на книгите: „Славеят на Родопите“ (1995), „Стряха с много гнезда“ (1996),  „Тревожен оптимизъм“ (1998), „Преминаване“ (2002), „Ататюрк, България, Балканите“ (2002), „Културна интеграция и етническо сътрудничество“ (2002), „Речник на турските лични имена в България“ (2004), „Животът заедно“ (2005), „Земя за обетоване“ (2005), „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интеграция“ (2007), „Бране на диви пчели“ (2009), „Когато пътят беше граница", „Към интегрираща идентичност“(2012), „Високо, нежно и зелено”(2013), „Времена и културно общуване” (2014).

Носител на Годишната литературна награда на СБП за 2002 г.; три пъти е носител на Националната литературна награда „Всички сме деца на майката земя”, лауреат на Националната награда за белетристика „Дядо Йоцо гледа”, на Националната литературна награда „Георги Братанов”.

Организатор на Фестивала на балканския фолклор и Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали. Председател на Академия за европейска култура „Орфеева лира".

НОВИНИ


нагоре