Публична лекция на доц. дн Нарцис Торбов, на тема: “Антични златни накити”

Институтът за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на КИН и катедра “Култура, историческо наследство и туризъм” при УниБИТ организират публична лекция на доц. дн Нарцис Торбов, която е на тема: “Антични златни накити”.

В лекцията ще бъдат представени златни венци, обеци, колиета, гривни и пръстени, които са били притежание на владетели и представители на аристокрацията през V - IV в. пр. н.е. Днес тези антични съкровища се съхраняват в музеи в страната и чужбина, вкл. в Британския музей, Ермитажа и Метрополитън, както и в частни колекции. Голяма част от тях са открити по време на археологически проучвания, историята на други е по-мистериозна. Какво ни разкават тези артефакти? Какво може да научим от тях за живота по нашите земи преди 2500 години?

Доц. дн Нарцис Торбов е български учен и дългогодишен археолог в РИМ-Враца. През годините проучва тракийски надгробни могили в Радовене, Търнак, Търнава, Синеморец и Враца, античния град Вариана при Оряхово, античната пътна станция при Белоградчик и античната и средновековна крепост в местността Градище до прохода Вратцата. Участва в организирането на гостуването на тракийските златни съкровища в Испания и Япония. Щатен преподавател в катедра "Култура, историческо наследство и туризъм" в УниБИТ, където води дисциплините "Нумизматика", "Хералдика", "Значими исторически обекти по българските земи", "Археологическо наследство в Северозападна България", "Историография". В момента ръководи национално научно изследване на върховете на копия от античността.

             Лекцията ще бъде в хибридна форма: - присъствено - зала 106, 11.00 ч., УниБИТ-1 ; онлайн - ГугълМитинг meet.google.com/dyv-tzvc-myd на живо във ФБ на профила на катедрата КИНТ https://www.facebook.com/UnibitCulturalHeritage

НОВИНИ


нагоре