Публична лекция на доц. д-р Венета Ханджийска на тема: "В търсене на единия Бог" (проучвания на антично светилище и раннохристиянска църква край с. Крепост)

Катедра "КИНТ" и ИНИООУЗКИН към УниБИТ организират публична лекция на доц. д-р Венета Ханджийска. Темата на лекцията е: "В търсене на единия Бог" В лекцията ще бъдат представени проучвания на антично светилище и раннохристиянска църква край с. Крепост, Димитровградско. Култовият обектът е функционирал от ранноелинистическата епоха до късната античност. Характерно за него е голямото количество животни, принасяни в жертва на боговете. Проучванията са във връзка с изграждането на магистрала "Марица". Лекцията ще се състои на 21 февруари 2024 г. (сряда), от 11.00 ч. в зала 106 на УниБИТ-1

Доц. д-р Венета Ханджийска е български учен, археолог с дългогодишна практика и директор на РИМ-София от 2017 г. Член на постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към НАОА. Участвала като ръководител или член на екипа в проучванията на обектите "Античен град Кабиле", „Скално светилище в м. Беланташ, с. Врата, Асеновградско”, „Скално светилище в м. Семерчето” при с. Доситеево, община Харманли и в района на община Баните (Смолянско), както и редица инфраструктурни обекти по трасетата на АМ „Марица”, АМ „Тракия”, АМ „Люлин”, пътен възел Джебел – Подкова – Маказа и Каскада „Горна Арда”.

Доц. Ханджийска е щатен преподавател в катедра "Култура, историческо наследство и туризъм" в УниБИТ от 2010 г., където води дисциплините "Археология" I и II част, "Теория и методи в археологията", "Християнска археология", "Археологически резервати", "Значими археологически обекти по българските земи". От 2014 г. е ръководител на проучванията на учебния археологическия обект на УниБИТ край с. Сухаче, обл. Плевенска.

Лекцията ще бъде в хибридна форма:

– присъствено – зала 106, УниБИТ-1

– онлайн – ГугълМитинг

– на живо във ФБ на профила на катедрата КИНТ

Плакат на публичната лекция

НОВИНИ


нагоре