Албанският президент Илир Мета стана Доктор хонорис кауза на УниБИТ

Вие реализирахте една моя мечта – да бъда учител. Ще бъда посланик на УниБИТ, ще се върна, каза Негово Превъзходителство на церемонията в зала „Тържествена“ на висшето училище

Негово Превъзходителство г-н Илир Мета, президент на Р Албания, бе удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Официалната церемония бе в зала „Тържествена“ на бутиковото висше училище в София. На празничното тържество присъстваха Нейно Превъзходителство д-р Доника Ходжа – извънреден и пълномощен посланик на Р Албания в България, Негово Превъзходителство Фредерик Морис - посланик на Белгия, Негово Превъзходителство Делфин Плана – посланик на Косово, Негово Превъзходителство Момчил Райчевски – посланик на България в Албания, проф. Мариела Модева – зам.-министър на туризма, г-н Пламен Славов – секретар по образоавние, духовност и култура на Президента на Р България, Диляна Славова – съветник по външна политика на Президента, писателят Димитър Недков, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджъ, отец Василий – протосингел на Софийска митрополия, Димитър Вълчев – бивш български дипломат в Тирана, Аристир Димо – почетен консул на Р Албания в България, проф. Владо Бучковски – бивш министър-председател на Македония, д-р Насер Ругова – представител на фамилията Ругово, косовски политик, проф. Берат Акифи от университета в Призрен, академичният състав на УниБИТ и албански студенти и техни колеги от УниБИТ.

Повече от стогодишна е историята на българо-албанските дипломатически отношения. Възможностите да работим заедно в посока на развитието на взаимноизгодното си сътрудничество се увеличават непрекъснато. Празникът днес е част от този път, който вървим – удостояваме Президента Г-н Илир Мета с високото академично отличие DOCTOR HONORIS CAUSA на Университета по библиотекознание и информационни технологии, откри церемонията председателят на Общото събрание на УниБИТ проф. Стоян Денчев. В приветствието си към специалния гост и делегацията от Албания ректорът проф. Петева обясни, че удостояването на г-н Мета е знак на признателност към целия целия албански народ, който през 2017 г. призна българското национално малцинство. Тогава повече от 50 хиляди албански граждани от Преспа, Голо бърдо и Гора с българско етническо самосъзнание още от Средновековна България станаха равноправни граждани на албанската държава наред с гръцкото, македонското, влашкото, черногорското, сръбското, ромското, египетското и босненското малцинства.

Почетното звание на г-н Илир Мета се присъжда от УниБИТ за особени заслуги и като жест на добра воля. Тази награда има символична стойност, защото УниБИТ изследва с научни факти и подходи въпросите, свързани със зависимостите и последствията от тях на балканската интеграция и установяване на траен мир и разбирателство в региона и как тази интеграция може да бъде фактор за успешна политика, за мир и просперитет на Обединена Европа. В тази връзка проф. Денчев подчерта факта, че през 2014 г. УниБИТ проведе ежегодния си Международен пътуващ семинар в градовете Дурас и Тиран под надслов „Съвременни измерения на европейското образователно и научно пространство. Българо – Албански културни общувания. На този Семинар ние показахме, че дори и една малка стъпка в посока на академичното опознаване между УниБИТ и няколко албански образователни и научни институции, може да се превърне в голяма крачка по пътя на приобщаването на Р Албания към голямото европейско семейство, подчерта той.

Церемонията започна с химните на Р България и Р Албания. Зала „Тържествена“ бе украсена с изложба фотографии на красивата албанска природа „Цветна Албания“.

Добре дошли, висока чест за нас е да бъдете гост на УниБИТ и лично да получите регалиите на нашия университет. Това е признание към целия албански народ, обърна се към госта проф. Петева.

Г-н Мета бе облечен в тога с огърлица – отличителни белези на академизма.

„Благодаря Ви, приятели! Развълнувахте ме. Никога няма да забравя тази церемония, честта и прекрасаните думи, които казахте за мене. Аз съм Ви длъжник и ще се опитам да се отплатя като бъда посланик на УниБИТ и работя за задълбочаване и разширяване на отношенията между Албания и България особено в областта на образованието, културата и спорта, обърна се към аудиторията г-н Илир Мета. Той сподели две свои детски мечти – едната току-що се реалиализира. „Като дете се виждах учител, бях най-добрият студент. Но се ангажирах с демократичното движение, когато падна комунизмът и започнахме да се борим за права и демокрация. Това ми попречи да стана учител. Днес Вие ми помогнахте да облекча тази своя болка като ме направихте част от УниБИТ. Прекрасно е да бъда сред Вас и ще се върна отново в УниБИТ“, каза в краткото си благодарствена реч г-н Илир Мета. Другата мечта обаче остава неосъществена – да стане световен шампион по вдигане на тежести.

Името на Илир Мета вече е добавено към имената на много заслужили българи и чужденци, които с гордост носят почетните отличия на УниБИТ, сред които са акад. Антон Дончев, поетът Любомир Левчев, Н. В. Цар Симеон Сакскобурготски, проф. Владо Бучковски – бивш министър-председател на Република Македония, Иво Папазов-Ибряма – световноизвестен български музикант, г-н Реджеб Ердоган в качеството му на министър-председател на Р Турция, големият български поет и преводач Валери Петров, Н.Пр. Жан Пиер Мазери – велик канцлер на Суверенния Военен Орден на Малта, Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и митрополит Софийски, проф. Енвер Дуран – Ректор на Тракийския университет в гр. Одрин, Турция, Н.Пр. Монсеньор Енрико дал Коволо – Ректор на Папския Латерански университет в Рим, Италия, г-н Нгуен Тан Зунг – министър-председател на Социалистическа Република Виетнам, Проф. Роналд Ягер – професор към НАСА/ Стандфорд и научен сътрудник към Калифорнийския университет в Бъркли; понастоящем – директор на Института по компютърна интелигентност и професор по информационни системи в колежа Айова, Ню Йорк, проф. Майкъл Флин – създател на IBM 360, професор по електроинженерство към Стандфордския университет, основател и председател на ACM Special Interest Group за компютърни архитектури, и на технически комитет по компютърни архитектури на IEEE Computer Socity, Н. Пр. проф. Башким Рама, бивш посланик на Р Албания в Р България, който посмъртно беше награден с почетния знак на нашия университет.

Снимки

НОВИНИ


нагоре