Валентин Мундров и Николай Найденов – заместник-министри на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството откриха официално най-голямото ГИС събитие в страната

 

 

София, 15 ноември 2023 г. –  С препълнена зала и рекорден брой участници днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Най-мащабният ГИС форум у нас, който се провежда в Гранд хотел Милениум София, събра на едно място водещи международни експерти и над 700 представители на повече от 200 организации от държавната администрация, местното самоуправление, бизнеса, академичната общност, неправителствения сектор и много други. Официален организатор на събитието е Есри България, а партньори са над 50 водещи организации от различни сфери. 

Под надслов „С ГИС създаваме по-устойчив свят заедно“, престижното събитие беше официално открито от Валентин Мундров, заместник-министър на електронното управление, Николай Найденов, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, проф. д-р Климент Найденов, председател на Българско географско дружество и декан на Геолого-географски факултет към Софийски университет, и Евгения Караджова, основател и управител на Есри България. 

В рамките на откриването Валентин Мундров подчерта все по-ключовата роля на ГИС технологиите за електронно управление в администрациите, както на централно, така и на местно ниво, включително при координацията и сътрудничеството между различните институции, които управляват обща територия. 

Специално за ГИС деня в България пристигна и Филип Мот, генерален директор на Есри Европа, който представи световните ГИС тенденции и европейски добри практики в използването на ГИС технологии. Сред примерите, които Филип Мот демонстрира, се открои уеб ГИС приложението на Световната метеорологична организация, с което се представя състоянието на климата в Европа, както и прилагането на ГИС за подпомагане изграждането на първата нова атомна електроцентрала от двадесет години в Обединеното кралство – най-мащабният проект на Великобритания в енергетиката и борбата с изменението на климата. Пакет от уеб приложения на ArcGIS, мобилни решения и табла за управление се използват за осигуряване безопасността, качеството, повишаване на производителността и сътрудничеството на място на повече от 6 хиляди човека, участващи в строежа на централата.  

В конференцията по случай Световния ГИС ден в България се включи и Катарина Клементе от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Тя ръководи екипа от ГИС експерти на агенцията и представи новостите в приложенията на ГИС за интегрирано европейско управление на границите. Катарина Клементе показа различни системи и ГИС дашборди, с които Frontex следи и управлява границите на Европейския съюз. Поради голямото въздействие на войната в Украйна върху външните граници на ЕС, Frontex e създала кризисна клетка за наблюдение на ситуацията. ГИС екипът в нея ежедневно изготвя карти, представящи ситуационната картина по границите, за нуждите на Европейската комисия и изпълнителното ръководство на агенцията.   

След участието на Катарина Клементе конференцията по случай Световния ГИС ден ще продължи със семинарна част, в рамките на която ще бъдат демонстрирани на живо най-новите възможности на ГИС технологиите. Ще бъдат представени и едни от най-значимите и иновативни ГИС системи и приложения, внедрени през последната година у нас от различни организации. Сред тях са: Развитие на специализираните информационни системи за пространствени данни на Агенция по геодезия, картография и кадастър; Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална система за управление на водите в реално време на Министерство на околната среда и водите; ГИС за изборни процеси – Министерство на вътрешните работи; ГИС приложения за нуждите на Столична община – район „Средец“; Ново поколение мобилни и уеб ГИС приложения на „Софийска вода“, част от Veolia; Геоинформационни приложения за ВЕИ проекти – CWP Global; Морски пространствен план на Р. България 2021-2035 г. и много други. 

По-късно днес, oт 18:30 часа, отново в зала Милениум на Гранд хотел Милениум София, на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Отличията ще бъдат присъдени в пет категории – „Държавна администрация“, „Местно самоуправление“,  „Частен сектор“, „Сигурност“ и „Международна организация“. В рамките на церемонията ще бъдат наградени и победителите в Националния образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката.

 

Световен ГИС ден 2023 се осъществява с подкрепата на: Pontech, Vekom Geo, Ciela Norma и „Агора 66“

Партньори на Световния ГИС ден 2023 са: Университет по библиотекознание и информационни технологии, Българска академия на науките, Геолого-географски факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски“, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Военна академия „Георги Сава Раковски“, Университет за национално и световно стопанство, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Висше училище по телекомуникации и пощи, Национален университетски център „ГИТ“, Образователна инициатива Космическо училище, Лесотехнически университет, Русенски университет „Ангел Кънчев“, УниБИТ, Шуменски университет “Епископ Константин Преславски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Академия на МВР, Асоциация на полицейските началници, Български червен кръст, Българско географско дружество, Българска картографска асоциация, Българска минно-геоложка камара, Зелени Балкани, Национално сдружение на общините в Република България, CMDR Centre of Excellence, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, Българска асоциация Природен газ, Българска търговско-промишлена палата, Съюз на урбанистите в България, AFCEA София, Институт за пътна безопасност, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Атлантическият клуб в България, БАСКОМ, Българска стопанска камара, Съюз на архитектите в България, Американска търговска камара в България, Сдружение за електронни комуникации, Алианс на технологичната индустрия, БАГИС, Дигитална национална коалиция, Move.bg.

Медийни партньори на Световния ГИС ден 2023 са: National Geographic България, Dir.bgDigitalk, bTV Media Group, БНР и Градът Медиа Груп.

 

 

НОВИНИ


нагоре