Посланикът на Индонезия с Почетен знак "70 години УниБИТ"


  С почетен знак „70 години УниБИТ“ бе удостоена Нейно Превъзходителство г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Р Индонезия в Р България. Официалната церемония по връчването се състоя в тържествената зала на посолството в София. Празничната среща е по инциатива на проф. Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на УниБИТ и със съдействието на големия български родолюбец – г-н Венцеслав Събев – главен секретар на Център Джон Нокс, който живее в Швейцария и има бизнес и научни интереси с Индонезия

  За нас е удоволствие и чест да поднесем почетния знак „70 години УниБИТ“ по случай празника на Университета по библиотекознание и информационни технологии, в знак на добро сътрудничество и приятелство между Р Индонезия и Р България, каза в словото си проф. Ирена Петева, ректор на висшето училище. В исторически аспект Индонезия и България нямат общо минало и утвърдени връзки, заради географската отдалеченост. Но уникалността на всяка от двете държави, макар и толкова различни, е чудесен повод да обединим усилията си и съберем мъдростта на природата, на културата, на религията в едно ново начало. Вярваме, че във Ваше лице имаме шанса да свържем народите – от Балканите и от Архипелага край Екватора, като изградим трайни взаимоотношения, базирани на културата и образованието напред във времето. Колкото и авантюристично да звучи, тази стъпка би била красиво и смислено приключение и за нас, и за младите хора на Индонезия. Защото различията вдъхновяват и подават ключа към по-добър живот на планетата, каза още проф. Петева.

  Почетният знак се връчва за принос в развитието на отношенията в областта на културата и образованието между двете държави

  Благодаря! За мен е чест да получа тази награда от УниБИТ, тя е знак на признателност за моята страна и моето правителство. От днес нататък поставяме началото на един нов път, който ще вървим заедно изтъкан от библиотеки, култура технологични новости, обърна се към гостите Нейно Превъзходителство г-жа Сри Астари Расджид.

  Тя получи символични подаръци от богатата българска земя – дърворезба - роза, вино от рози, българска шевица, козметика с розово масло и дар за Националната библиотека на Индонезия – книги на автори от УниБИТ на английски и френски език.

  Нейно Превъзходителство г-жа Сри Астари Расджид върна жеста, като подари на всеки от българските гости екземпляр от нейната авторска книга „Изкуството на дипломацията“. В нея тя е събрала квинтесенцията на културата и традициите на двете държави, които чувства като своя родина с послание „На България с любов“.

  Вдъхновена от посланието на Н.Пр. в заключение зам.-ректорът по международната дейност на УниБИТ доц. д-р Тереза Тренчева обобщи: Днешното събитие е крайъгълният камък, който ще изгради трайните взаимоотношения между двете страна, чрез хармония в различията.

  Тържеството завърши с вкусни индонезийски специалитети, всеки от които бе лично представен от Нейно Превъзходителство.

Снимки

НОВИНИ


нагоре