Рождественски Бъдник в двора на университета УниБИТ връчи Ябълки на познанието и знанието

Бъдник от дъбово дърво, благословен според православната християнска традиция, горя в Коледния огън на двора на УниБИТ. Пред иконата на Божията майка, с благословението на Тивериополски епископ Тихон и архимандрит Василий, на празника на висшето училище се събраха студенти, преподаватели и гости от държавните институции, за да отбележат символично Рождество Христово и края на 2020 г.

Тържеството откри председателят на Общото събрание проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Той проби дупка в благословеното дърво, в която епископ Тихон ритуално постави вино, тамян и елей. Бъдникът бе увит в ленено платно от ректора проф. Ирена Петева, след което ритуално бе поставен в огъня от ръководството на УниБИТ заедно с д-р Христо Тутунаров, доц. д-р Диана Стоянова и доц. д-р Елена Игнатова. Ритуалът беше украсен с гайда и песните на коледарите от ансамбъл „София 6“ от читалище „Витоша“.

Край огъня за здраве и плодородие се събраха всички присъстващи на тържеството, за да го полеят с греяно вино плодове и да си пожелаят здраве и нови хоризонти за науката в УниБИТ с посланието и наричането „най-доброто в нашата работа тепърва да предстои“.

Сред специалните гости на празника бяха Любомир Янев, директор на ГДБОП, Петър Николов – зам.-министър на образованието и науката, акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, дмн, ректор на Медицински университет София, доц. Красимира Александрова, директор на Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, Д-р Славчо Близнаков – изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Анна“ – София АД, проф. д-р Борис Богов – директор на Александровска болница, Надежда Петрова – началник на кабинета на министъра на финансите, д-р Надя Кантарева-Барух, директор на национално издателство за образование и наука „Аз-Буки“, Даниел Парушев – председател на Националния студентски съвет, Лидия Даскалова – зам.-председател на Студентските съвети, Константина Карадалиева – чен на Изпълнителния съвет на НПСС. Бъдникът беше натоварен с още тържественост. Университетската младежка академия за управление на знанието връчи годишните награди „Ябълка на знанието“ и „Ябълка на познанието“, които за седми път украсяват края на календарната година в УниБИТ. Присъждат се за особен принос в издигане престижа на науката в категориите: „Утвърден учен“, „Изявен млад учен“, „Изявен докторант“, „Изявен студент“ и „Специална награда на Академията“.

Носител на почетната награда „Ябълка на познанието ‘2020 – годината, в която УниБИТ празнува 70-годишнина, е проф. д.ик.н. Стоян Денчев – дългогодишен ректор на УниБИТ, сега председател на Общото събрание на университета. Уникалният приз е признание и благодарност към човека, съградил с душа и сърце новия Университет по библиотекознание и информационни технологии като храм на познанието в XXI век. Наградата бе връчена от членовете на Университетска младежка академия за управление на знанието, чийто създател и председател е проф. Денчев, начело с проф. Тереза Тренчева, зам.-ректор на УниБИТ, която с отдадеността и енергията си зарежда всички млади колеги да работят като едно цяло за науката.

Със „Специална награда на УМЛАУЗ“ тази година бяха удостоени финансистът Кирил Ананиев – министър на финансите, и Анна Рупенова, помощник ректор на УниБИТ. Финансовият гуру и повелител на числата в бюджетите на държавата ни и като човек на точните науки е приятел на УниБИТ – университета, който уважава държавността, чиято политика е да толерира професионализма и да насърчава добротворството. Това е и причината, заради която членовете на УМЛАУЗ единодушно номинираха и гласуваха Кирил Ананиев за фаворит на специалната ябълка, който в кариерното си развитие минава по всички стълбички в йерархията на финансовото министерство преди да го оглави. Анна Рупенова бе удостоена със специална Ябълка заради старанието Ѝ да превърне старата детска градина в село Стойките, община Смолян, в модерен Младежки научноизследователски център към УниБИТ. В категория „Изявен млад учен“ наградата „Ябълка на знанието“ получи д-р Събина Ефтимова. В категория „Изявен докторант“ с Ябълка бяха удостоени Гинка Христова и Христина Василева. „Ябълка на знанието“ в категорията „Изявен студент“ получиха студентите Ангел Георгиев и Алекс Иванова. С обща снимка на наградените край пращящото огнено дърво завърши седмата церемония „Ябълка на познанието“ и „Ябълка на знанието“ – празник на науката в УниБИТ и УМЛАУЗ.

Стоян Денчев: Благодаря ви! Удовлетворен съм!

Удовлетворен съм. Заставам с реална оценка и изпълнен дълг към младите хора и науката и с благодарност, че е оценено всичко, което УниБИТ прави. Ябълките на знанието се родиха преди 7 години като плаха идея на младите учени от Младежката академия за управление на знания. А сега, вече пораснала, тази инициатива е красива традиция в календара на университета на духовността и книгата. Аз съм щастлив човек, защото през живота си имах честта да работя с изключително добри хора и личности, с които имаме чувства и приятелско уважение. Нещо повече – тази церемония е повод да си подадем ръка академична общност и бизнес, и да създадем условия за работа, които намаляват пропастта между реалните знания на студентите и потребностите на бизнеса.

Още от древността е известно, че ябълката е символ на любовта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието. Християнската традиция свързва ябълката с изкушението и първородния грях. Но ябълката е плодородие, знание, мъдрост, обожествяване, разкош, както и съблазън, и измамност. Тя е кръгла и олицетворява цялост, единство.

В различните култури ябълката означава различни неща – магическа сила, мир, съгласие, символ на красота, мир, любов, желание, защото поднесена ябълка се счита за любовен знак, любовно признание, вълшебство. Алхимиците забелязали, че сърцевината на разрязаната напречно ябълка има петолъчна форма, което напомняло за търсения пети елемент. Така те използвали този плод като символ на знанието. Ние украсяваме живота в УниБИТ с „Ябълките на познанието и знанието“!

НОВИНИ


нагоре