УниБИТ откри академичната година пред Националната библиотека

Чадъри в цветовете на българското знаме украсиха празника на висшето училище

Добре дошли в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – нашето уникално висше училище, което с гордост наричаме „Пазителят на познанието“! С тези думи ректорът проф. д.н. Ирена Петева откри академичната 2020/2021 година. Тържеството, уважено от Вежди Рашидов, председател на Парламентарната комисия по култура и медии, Тивериополски епископ Тихон, г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, се състоя пред паметника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – в градинката пред Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“. Светая Светих на словото е символичен дом на УниБИТ, защото там преди 70 г. се създава Държавен библиотекарски институт.

По традиция празникът се води от проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ. В типичния за него неформален стил той посрещна официалните гости с приятелско обръщение и молба да бъдат всички търпеливи да изчакат сирените, които всяка година на 1 октомври се пускат за профилактика, а защо не – в чест на празника на УниБИТ.

Звукът на сирените се смесваше с българската музика и празничното настроение на първокурсниците и представителната група на Академичния съвет, преподавателите и служителите на УниБИТ. Редуцираният състав на присъстващите се налагаше, заради противоепидемичните изисквания на здравните органи. Въпреки това, при спазване на всички условия, тържеството вдигна духа на студентите.

Многократно аплодираха милите думи на проф. Денчев към тях, на Ивана Николова, първокурсничка от специалност БИМ, която прочете приветствието на новите студенти във висшето училище, на гостите, които не пестяха епитети да изразят възхищението си от резултатите на УниБИТ през годините.

Горд съм, че съм Доктор хонорис кауза и Почетен професор точно в УниБИТ, тук виждам умни, красиви, образовани деца, които са бъдещето на България, каза Вежди Рашидов, председател на Парламентарната комисия по култура и медии. Той подари автобиографичната си книга на библиотеката на университета – 600 страници луксозно издание с репродукции на негови картини, снимки, бележки.

УниБИТ е най-авторитетният, най-уважаваният, най-добрият, най-креативният и най-перспективният университет – защото студенти и преподаватели отдават живота си за знанието с гордост и родова памет, защото УниБИТ създава личности, които с гражданска доблест и възпитание уважават институциите, подчерта в словото си Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Молитва за здраве прочете отец Христо и поръси със светена вода всички, а Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон направи архипастирски благослов. Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, като своеобразен домакин на тържеството, покани студентите „на исконната територията на знанието да се чувстват като у дома и да поставят Националната библиотека на трето място след семейството и УниБИТ, за да продължават традициите, поставени преди тях, да се самоусъвършенстват, да следват примерите на преподавателите си и да постигат високи резултати.

Празникът бе украсен с ангелогласните хористи от Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ – приятели на УниБИТ. Те изпълниха Кантата за Светите братя Кирил и Методий и Химн на Светите братя Кирил и Методий.

Традиция е всеки на този празник да получи подарък – чадър в цветовете на българското национално знаме. Да пази от дъжд, но и като символ на богатство и власт за онези, чието оръжие е знанието, както са го приемали фараоните и императорите в древността. На Многая лета – пяха всички накрая.

Проф. Денчев благодари на ръководството на УниБИТ за създадената организация откриването на академичната година да се превърне в празник на всички. А проф. Петева обяви, че 70-годишнината на УниБИТ в условия на пандемия е предизвикателство, което посрещаме с готовност и продължаваме да работим усърдно и с чувство за дълг и отговорност.

Следобедните часове са посветени на срещи на първокурсниците с ръководителите на катедрите и преподавателите.

Текст: Евелина Здравкова
Снимки: Камелия Планска

НОВИНИ


нагоре