„За буквите“ на УниБИТ чете София днес

Празничният брой на вестника на университета украсява паметника на светите братя Методий и Кирил пред Националната библиотека

Кирилометодиевият вестник „За буквите - О писменеь“ украсява паметника на Светите братя Методий и Кирил пред Националната библиотека. Брой от празничното издание на УниБИТ държат в ръцете си първите хора в държавата и всички, които уважиха най-българския събор в нозете на Солунските братя. Подариха им го студенти от УниБИТ, които първи застанаха пред паметника в ранната утрин – още в 9.15 ч.

Спонтанно сформирана делегация на УниБИТ, водена от ректора проф. д.н. Ирена Петева и председателя на Общото събрание на висшето училище проф. д.ик.н. Стоян Денчев, поднесе цветя на паметника на свети свети Методий и Кирил. Те подариха на всеки, който празнува на това място празника на буквите, екземпляр от специалния брой на емблематичното издание. Той е посветен на 70-годишнината на университета на хората, които са отдадени на книгите, на библиотеките, на читалищата, на архивите, на културното наследство, на информационните технологии и националната сигурност – професии, които не са само атрактивни и модерни, а без тях няма нация, няма бъдеще.

За нас е чест и отговорност да бъдем тук с вестника, вдъхновен от Кирилометодиевото дело, на най-светлия празник – един от най-хубавите, свързан с духовността, с нашата национална идентичност, защото ние сме най-българският университет, каза проф. Денчев!

Да бъдем здрави, одухотворени и удовлетворени, пожела проф. Петева!

Вестник „За буквите – О писменехь“ държаха в ръцете си президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народният представител Корнелия Нинова, вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-кметът на столична община доц. Тодор Чобанов, духовници и много деца.

Снимки

НОВИНИ


нагоре