УниБИТ се поклони пред Апостола

Преподаватели и студенти от УниБИТ сведоха глава пред подвига на Апостола на българската свобода. Те поднесоха цветя пред паметника на Левски в двора на висшето училище и отдадоха почит пред неговия подвиг в името на Отечеството. В знак на признателност на монумента бе поставен и специалният брой на Кирило-Методиевския вестник „За Буквите“, който УниБИТ издава.

Ректорът проф. Ирена Петева призова присъстващите да се замислим над думите на Апостола. „Историческата памет засилва нашата национална гордост. Левски води битка за идеала на чиста и свята република, ние сме длъжни да помислим и да се замислим върху онова, което ни е завещал Дяконът Левски преди 148 години. И да опазим паметта му“, каза тя.

Всяка година на този ден по инициатива на проф. Стоян Денчев, дългогодишен ректор, а сега председател на Общото събрание на университета, УниБИТ организира възпоменателна церемония пред бюст-паметника на Васил Левски. Гибелта на Левски е основа за изграждане на национално самосъзнание, което е толкова важно за просперитета на нашия народ, за ценностите му, за достойнството на българите, каза проф. Денчев, заставайки на караул пред монумента.

По-късно бюстпаметникът на Васил Иванов Кунчев в УниБИТ беше отрупан с червени карамфили от признателни членове на академичния състав и гости на Университета, които следват „Пътят на безсмъртието“ на Апостола.

Снимки:

НОВИНИ


нагоре