УниБИТ и ГДБОП с договор за борба с киберпрестъпленията

 

Висшето училище получи плакет от антимафиотите

Проф. Ирена Петева, Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, и Главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ при МВР сключиха договор за сътрудничество в областта на киберсигурността и борбата с киберпрестъпленията. Ръководителите на двете институции се споразумяха да обединят усилия в осигуряване на по-високо ниво на защита в сферата на киберсигурността в Република България с цел противодействие на киберпрестъпността и произтичащите от нея заплахи за националната сигурност и опазването на обществения ред. Обща цел е бързото и адекватно реагиране при киберзаплахи, кибератаки и киберинциденти, осъществяването на диалог, подпомагане и обмяна на добри практики в областта на киберсигурността, усъвършенстването на организационната база и способностите на органите за разследване и разкриване на престъпни дейности в киберпространството, като осъществяват взаимодействие помежду си. В знак на добро партньорство главен комисар Спиридонов връчи почетен плакет на ГДБОП на проф. Петева.

За мен е чест да бъдем университетски център за обмен на информация за съвременните достижения в областта на мрежовата и информационната сигурност на национално и международно ниво, каза проф. Петева. И допълни, че много от завършилите наши студенти в IT специалности се реализират в ГДБОП и други служби за сигурност (Intelligence Service). Нашето сътрудничество се базира изцяло на добрата воля на двете страни, подчерта главен комисар Спиридонов. Той изрази задоволството си от професионалните умения на специалистите, получили своето образование в престижното висше училище.

Паметната среща се състоя в Заседателната зала на УниБИТ. Проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, призова празничното събитие да започне с националния химн. Българската песен „Мила Родино“ е още един повод да се почувстваме българи, каза той.

Специален гост на събитието беше вицепремиерът Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и председател на съвета по киберсигурност. „Живеем във време на хибридни войни, все по-мащабни кибератаки и социално инженерство. За да бъдем адекватно подготвени срещу непрекъснатите атаки и пробиви в киберпространството, е необходимо да постигнем силна нормативна рамка, високо ниво на мрежова и информационна сигурност и инвестиции в изграждане на инфраструктура за киберсигурност. Необходимо е и постоянно развиване на компетенциите и знанията на специалистите. Вярвам, че днешното споразумение за сътрудничество е начало на едно успешно партньорство между институциите и УниБИТ. Научната инфраструктура и анализът на големи данни ще са полезни на служителите на ГДБОП в ежедневната им работа за противодействие на киберпрестъпността в България“, обобщи важността на днешната среща вицепремиерът Марияна Николова.

Приветствие от името на г-н Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ, прочете г-жа Христина Василева, директор дирекция „Конфликт на интереси“ в КПКОНПИ.

Събитието уважиха с присъствието си д-р Петър Николов, зам.-министър на образованието и науката, Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи, Николай Ненков, заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност”, представители на Държавна агенция „Разузнаване“, служители на ГДБОП, много преподаватели, докторанти и студенти от УниБИТ.

Събитието се случва в навечерието на кандидат-студентската кампания за учебната 2020/2021 г. и е част от празничната програма по случай 70-годишнината на УниБИТ.

Снимки

НОВИНИ


нагоре