ПОЛЕТ НА КНИГИТЕ

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) създава уникална симбиоза в образователната среда между духовност и технологии, като често доказва чрез своите изследвания и постигнатите резултати, че е обединител между книжовността и съвременните информационни и комуникационни технологии.

През последните години дрoнoвeтe cтaнаха доста пoпyляpни cpeд любитeлитe нa фoтoгpaфиятa, но в бизнес аспект пpeдлaгaт cъвceм нoви възмoжнocти зa реализация на различни услуги. Отчитайки този факт, на 18 май 2021 г. УниБИТ реализира иновативна и в същото време зрелищна експериментална доставка на книги посредством дрон до един от дългогодишните читатели на библиотеката към Народно читалище „Никола Вапцаров“ в с. Костиево, обл. Пловдив. . Експериментът беше осъществен в рамките на предстоящите чествания по повод 24 май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Демонстрацията, инициирана от УниБИТ е крачка по пътя на предстоящата еволюция по отношение на въвеждането в експлоатация на този тип технически решения и при библиотеките.

Основен идеен генератор на експеримента е видният общественик, учен и настоящ председател на Общото събрание на УниБИТ – проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Реализацията на идеята бе подкрепена от ректора на УниБИТ – проф. дн Ирена Петевa и е поредното доказателство за добрата връзка на университета с представители на бизнес сектора и с читалищната мрежа в страната.

Експериментът беше проведен със съдействието на г-жа Йорданка Стоева, секретар на НЧ „Никола Вапцаров“ в с. Костиево, общ. Марица, обл. Пловдив, за която беше истинско предизвикателство да участва в тази инициатива. .За логистиката и техническата реализация на експеримента бяха привлечени специалисти от фирма COPTER.BG, които благодарение на високия си професионализъм допринесоха за бързото и безпроблемно изпълнение на услугата по доставка на книги.

Събитието беше посрещнато с голям интерес и радост от жителите на село Костиево, а потребителят на услугата Лилия Йончева сподели с всички присъстващи, че за нея е огромна чест именно тя да бъде първата, която получава книги по този изключително иновативен начин. Тя сподели още, че за нея четенето на книги е удоволствие и потребност, от които не би се лишила.

Експериментът беше проведен при спазване на всички нормативни и регулаторни изисквания на въздушното пространство спрямо използването на дистанционно управляеми въздухоплавателни средства и при спазване на всички епидемиологически мерки.

Снимки:

НОВИНИ


нагоре