КУРС ПО АВТОРСКО ПРАВО НА ХАРВАРД В УНИБИТ

Уникална възможност да участвате в престижния курс по авторско право, провеждан под
егидата на Харвард, в УниБИТ

България е 17-та държава, в която ще се провежда престижният курс по авторско право на
Университета Харвард

Международен правен център- ILAC, официален представител на Университета Харвард за CopyrightX в България, в партньорство с Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) имат удоволствието да Ви поканят да вземете участие в тазгодишното издание на най-престижното събитие в областта на авторското право за България, курса на университета Харвард – CopyrightX предоставя уникалната възможност на българската аудитория да се докосне до обучение от Бръшляновата лига на университетите в САЩ.

CopyrightX началото

 Специализираният курс CopyrightX е под егидата на най-стария университет в САЩ – Университета Харвард, в който са учили известни имена като Джон Кенеди, Ал Гор, Барак Обама, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и много други. Курсът е иницииран и разработен от Уилям Фишър III – професор по право на интелектуалната собственост към Харвард. Негова е заслугата за създаване и развитие на уникалния педагогически модел, подготовката на правната литература, видео лекциите и компилацията от обучителни материали.

CopyrightX в България досега

 КопирайтХ – CopyrightX се провежда всяка година от 2013 г., под егидата на университета Харвард и ХарвардХ – инициатива за дистанционно обучение, както и Бъркман Клейн Център за Интернет и Общество. Международен правен център-ILAC стартира инициативата CopyrightX в България през 2017 година.
 През изминалите три издания на курса в София и Варна успешно са преминали адвокати от престижни адвокатски кантори, съдии, специалисти по интелектуална собственост, юрисконсулти, работещи в едни от най-големите американски фирми в България, ИТ специалисти, представители на държавната администрация и музикалния бизес, както и талантливи студенти, получили стипендии за участието си в курса.
 Досега сред гостуващите лектори по време на курса са били български и световни специалисти по авторско право като съдия Любка Петрова, зам.-председател на Административен съд София-град, Ерин Симон, специалист по интелектуална собственост от централата на Google в САЩ, Комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП – МВР, доц. д.ю.н. Живко Драганов, декан на юридическия факултет на УНСС, д. ю.н. Джанкарло Фросио, представител на Центъра за Интернет и Общество към университета в Станфорд, проф. Александър Пастухов, преподавател в Университета в Малта.
 Благодарение на съдействието на Международен Правен Център – ILAC и УниБИТ, българските юристи и специалисти по авторско право ще имат възможността да станат част от световната общност на CopyrightX, която към настоящия момент включва шестнадесет държави от цял свят.

Съдържание, структура и сертифициране на курса

 По време на курса, задълбочено се изследва американската правна система за защита на авторското право, като се правят паралели с европейската и международната такава. Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с влиянието на авторското право върху изкуството, развлекателната индустрия и обществеността (правата за продуцентство, дистрибуция и други), както и ще се хвърли светлина върху непрестанните дебати относно необходимите промени в нормативната уредба в ЕС, защитата на авторските права в дигиталната сфера и начините за защита на софтуерните продукти като обект на авторските права. Участниците ще имат възможността да разберат в детайли уредбата на авторското право в САЩ, ще се разглеждат редица знакови дела, станали повод за дискусии на световно ниво, с участиеото на Туентиът Сенчъри Фокс, Джей Си, Бионсе, Гугъл и други. По време на курса участниците ще научат как световните софтуерни компании в САЩ предпазват работата си, как работи регистърът за авторско право в САЩ и можем ли и ние да се възползваме от него, както и може ли да се влезе в затвора в САЩ, ако се теглят торенти.
 Курсът е предназначен както за юристи, така и за специалисти без юридическо образование, за които е предвиден специален встъпителен модул за терминологично навлизане в материята. Курсът има изцяло практическа насоченост, представлява комбинация от видео лекции, материали за самоподготовка, лекции и семинари, уебкастове в реално време и онлайн дискусии. Ще има и лекции и беседи на живо на български специалисти в областта на авторското право, както от академичната среда, така и експерти практици, които ще разширят обсега на курса, засягайки и проблемите на българската правна уредба.
 Обучението се провежда от Брус Уитфилд, асоцииран преподавател към Университета Харвард за CopyrightX. По време на обучението курсистите ще бъдат подготвяни и за крайния изпит, който ще имат възможността да положат. Всеки успешно издържал изпита, ще получи сертификат от университета Харвард за курса.

Дати и записване

 Курсът CopyrightX 2020 ще се проведе в УниБИТ, гр. София, УниБИТ 1, бул. Цариградско шосе № 119. Програмата е изцяло на английски език и е напълно синхронизирана с изискванията на университета Харвард. Тази година курсът ще се проведе в събота и неделя, без откъсване от работния процес, по предварително установен график и сесии в рамките на 6 учебни часа (3 x 90 мин.).
Официалното представяне на курса и лектора ще бъде на 24 април 2020 г. в зала „Тържествена“ в УниБИТ, по време на пленарната сесия на Осмия национален семинар с международно участие „Информационна грамотност & Интелектуална собственост: Модерни научни и практически предизвикателства“, което ще бъде последвано от 3 интензивни уикенда, както следва:

График на провеждането на курса:

  • 25-26.04.2020 г. (събота и неделя) от 10.00 ч. до 17.00 ч.
  • 02-03.05.2020 (събота и неделя) от 10.00 ч. до 17.00 ч.
  • 09-10.05.2020 г. (събота и неделя) от 10.00 ч. до 17.00 ч.

 Повече информация за курса, таксите и условията може да намерите на официалната страница на Международен правен център - ILAC. Запитвания към организаторите могат да се изпращат на имейл office@ilac.eu или на телефон +359 877 772 602. В случай, че проявявате интерес Вие или служители на Вашата организация да вземат участие в курса, може да попълните регистрационната форма на уеб адрес: https://ilac.eu/

 Срокът за записване е 20-и април 2020 г., а регистриралите се до 31 март ще се възползват от 15 % отстъпка от цената на курса, като отстъпката не е валидна за студенти и докторанти. (Редовна цена на курса: 1000 EUR без ДДС. Цена за докторанти и студенти: 300 EUR без ДДС.)

ОЧАКВАМЕ ВИ!

ПОКАНА (линк към поканата)

НОВИНИ


нагоре