УниБИТ чества Вазов
Инсталация с книги на Патриарха украсява фоайето на висшето училище

УниБИТ отбелязва 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов с изложба „Културна памет и национална идентичност. Юбилеят – ритуал и практика“. Във фоайетата на висшето училище е подредена експозиция с архивни и документални материали, свързани с творчеството на писателя. Изложбата е дело на студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ към Факултет по библиотекознание и културно наследство, част от дейностите по проект НИП-2020-13 с ръководител на доц. д-р Калин Стоев. Документите са предоставени от Научен архив на Българска академия на науките.

На официалното откриване в университета съкровено слово за твореца – гений, народен поет, мост между две епохи, произнесе поетът Иван Есенски, зам.-председател на СБП. Той красиво разказа житието на Вазов през неговата блестяща белетристика, през образите в Вазовите разкази като мозайка от сюжети от родния му Сопот, през Браила, Галац, Одеса, Цариград и Пловдив до София, през пъстрия свят в повестите и романите му и патриотичните му завети – като хроника на събитията в България в края на XIX и началото на ХХ век. С прочувствени думи за българския Народен поет към аудиторията се обърна писателят Мюмюн Тахир, професор в УниБИТ.

С поклон пред портрета на Иван Вазов председателят на Общото събрание на УниБИТ проф. д.ик.н. Стоян Денчев сподели своите мисли за Народния поет. Той започна с колоритната история за чувствата на Вазов към неговата любов Евгения Марс и спекулациите по повод последните часове на възрожденеца, за да ги разсее със спомените и свидетелствата на малката Вазова сестра Въла, която се грижи за него до последния му дъх на 22 септември 1921 г.

Проф. Денчев постави акцент върху политическата роля на Иван Вазов като общественик, възрожденец, припомняйки активното му битие като депутат, публицист, критик, културен деец, приятел и съратник на политика от онова време Константин Величков, с когото създават вестник „Народний глас“. И завърши с цитат от един от върховете в творчеството на класика – стих от цикъла 12 оди „Епопея на забравените“.

Финални щрихи на тържеството на духа в УниБИТ постави ректорът проф. д.н. Ирена Петева. За мен е чест и удовлетворение, че колегите вписват нашето висше училище в националните чествания на паметта на гения Иван Вазов по този уникален начин – изложба, която показва уникални документи на възрожденския гений, каза с гордост тя. И покани присъстващите да разгледат експозицията, в която са ръкописът на стихотворенията „Неостаряла“ и „Друмът“, писмо от Здравка Ахтарджиева, в което заявява желанието си да преведе „Под игото“ на немски език, чернова на драмата „Ивайло – български цар“, съобщение за запазено място на името на Вазов за представление в Народния театър, фотографии на скици на поета, рисувани от Илия Бешков, корици на негови книги на чужди езици, юбилеен вестник, издаден по повод 25-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Във фоайето на университета е подредена и артинсталация – ветрило от избрани творби на Патриарха, с която УниБИТ се присъединява към инициативата на Народния театър и БНТ „УниБИТ препрочита Вазов“, уточни на финала на церемонията гл. ас. д-р Надежда Томова, куратор на откритата изложба.

 

Снимки от събитието

НОВИНИ


нагоре