УниБИТ провежда курс по авторско право на Харвард

 

УниБИТ провежда специализиран курс по авторско право CopyrightX 2020 под егидата на Университета Харвард в САЩ. В продължение на два месеца студенти, докторанти, млади учени, специалисти юристи ще се обучават в областта на правото на интелектуална собственост и след успешно полагане на изпит ще получат сертификат от най-стария университет отвъд океана – един от осемте в прочутата Бръшлянова лига. Лектор е Брус Уитфилд, асоцииран преподавател към Университета Харвард за CopyrightX и гост лектор към Международен правен център - ILAC, официален представител на Университета Харвард за CopyrightX в България.

Курсът CopyrightX е иницииран и разработен от Уилям Фишър III, професор по право на интелектуалната собственост към Харвард. Има изцяло практическа насоченост. По време на учебните сесии се разглеждат въпроси, свързани със защита на личните данни и пресечната им точка с авторските права, особеностите на защита на софтуерните продукти и по специално: спецификата на защитата на личните данни и авторското право; разликите между защитата на обекти на авторското право в Европейския съюз и в САЩ; особеностите при защита на авторските права върху софтуер и бази данни; какво трябва да се знае за лицензионните договори за ползване на софтуер; как да търсим правата си в ЕС и в САЩ при нарушение на авторското право; каква е отговорността на онлайн платформите по повод на авторските права съгласно новите европейски директиви; какво е особеното на Open Source; кой в действителност е собственик върху правата на софтуера – разработчикът (дивелъпърът) или неговият работодател? Ще се коментират казуси, свързани с влиянието на авторското право върху изкуството, развлекателната индустрия и обществеността (правата за продуцентство, дистрибуция и други), защитата на авторските права в дигиталната сфера и начините за защита на софтуерните продукти като обект на авторските права. Ще се разглеждат редица знакови дела, станали повод за дискусии на световно ниво, с участието на Туентиът Сенчъри Фокс, Джей Си, Бионсе, Гугъл и други. България е 17-та държава, в която се провежда CopyrightX на университета в Харвард, където са учили известни личности като Джон Кенеди, Ал Гор, Барак Обама, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и много други.

Изключителна възможност за нашите студенти, докторанти, колеги е да се докоснат до обучение от Бръшляновата лига – най-престижните университети в света. Този курс е още една сериозна стъпка по стълбицата на познанието, частица от пъзела, който подреждаме като бъдеща гаранция за професионален успех и реализация на младите хора. Интересът към този курс и към тази толкова специфична тема, каквато е авторското право, доказва още веднъж максимата, че инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето, казва ректорът на УниБИТ проф. д.ик.н. Ирена Петева. CopyrightX 2020 в УниБИТ стартира на 10 октомври 2020 г. Официално беше открит от Гинка Христова – изпълнителен директор на ILAC, и доц. д-р Тереза Тренчева, зам.-ректор на УниБИТ. Специално обръщение към участниците и гост-лектора отправи председателят на Общото събрание на УниБИТ проф. Стоян Денчев, който е бил гост-преподавател и старши изследовател в Калифорнийския университет Бъркли. Проф. Денчев е и ръководител на проект „Концептуален образователен модел за повишаване на информационната грамотност в университетска информационна среда“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ с договор № КП-06-Н35/10 от 18.12.2019 г., чийто научен екип участва в CopyrightX 2020 в УниБИТ.

Снимки

НОВИНИ


нагоре